contact
02 44 20 700, 088 99 700 22

Български English Руский
http://cortaimoti.com/ http://cortaimoti.com/
С клиента от начало до край!

∼ Защо НЕ ни трябват брокери?

Защо НЕ ни трябват брокери?

                                                                                                                                             

         Сигурно сте слушали разговори от типа „защо НЕ ни трябват брокери“ или Вие самите вече сте участвали в такива.

        Ето и някои от най-разпространените аргументи в подкрепа на твърдението:

   1. „Мога и сам да си намеря имот!“

   2. „Мога и сам да преговарям за цената на бъдещето ми жилище!“

   3. „И сам мога да събера и проверя документите за сделка!“

   4. „Ще купувам с ипотечен кредит – отивам в банката и го изтеглям, какво толкова?“

   5. „Защо да плащам комисионна ?! Какъв е смисъла ?! “

        Горните пет твърдения обикновено се изказват с огромна убедителност, неподлежащи на коментар. За съжаление голяма част от хората, които ги изричат и вярват в тях имат съвсем основателни причини. Или те самите, или техен познат /а понякога и двете/ са имали горчив опит с некомпетентни брокери, които са оставили подобно впечатление в тях. Покупката на жилище е сериозна крачка в живота на един човек и когато точно в такъв момент не срещнем  професионална подкрепа, която в началото ни е била обещавана, ние сме склонни да зачеркнем окончателно полезността на цяла една професия.

             За да познаете един „добър брокер“ трябва да знаете какво да търсите.

         Изяснете си какво точно Ви предлага брокерът? Уточнете го още в самото начало! Брокера единствено поема ангажимент да намери Вашия имот или се ангажира да доведе сделката до самия й край. Разберете какво за него и агенцията, която представлява значи „до край“. Поискайте поетите ангажименти да бъдат оформени в писмен документ. Оттам нататък следете за спазването им и внимателно наблюдавайте целия процес и личната ангажираност.

        Нека се върнем на горните пет твърдения по адрес на брокерите и да ги разгледаме внимателно:

           a

      1. „Мога и сам да си намеря имот!“

   Ако вашия брокер е професионалист той ще използва различни източници на информация отговарящи на вашето търсене, до които вие като обикновен интернет потребител нямате достъп. Това включва вътрешна база данни с имоти, договори за сътрудничество със строителни компании, между-фирмен обмен на информация, проучване на пазара на локален принцип и други. Като професионалист той би трябвало да Ви спести време и нерви, като внимателно подбира имотите по зададените от Вас критерии и отсява излишните огледи по т.нар. „нереални обяви“.

  2. „Мога и сам да преговарям за цената на бъдещето ми жилище!“

   Това е често срещана грешка, за която купувачите рядко си дават сметка. Много често те успяват да договорят цена, която им изглежда приемлива и това ги кара да се чувстват като успешни търговци. Ако работите с опитен брокер, той може да Ви спести много средства, понякога надскачащи многократно комисионната, която ще заплатите за услугите му. Освен това цената на един имот не винаги е определяща. Има други много по-важни показатели, като качество на строителството, състояние на имота, местоположение и т.н., които в последствие могат да преобърнат вярата Ви, че сте закупили имота на „добра цена“.                                                                                               e

3. „И сам мога да събера и проверя документите за сделка!“

   Събирането на документите по една сделка, понякога отнема много време, което впоследствие осъзнавате, че нямате и Ви се налага да влизате в сложни комбинации, заместване на работното място и т.н. Работата на брокера е да Ви съдейства с окомплектоването на всички документи по една сделка и най-вече – в проверката им! Ако сте попаднали на професионалисти, брокера ще предаде цялата налична документация за имота на юристи на агенцията и заедно ще обсъдят ситуацията. Така ще сте спокоен, че закупувате жилище, което впоследствие няма да стане обект на чужди претенции и да загубите години по съдилища. Когато един казус стане „заплетен“ обикновено вече е късно да се оттеглите, защото бихте загубили пари.

4. „Ще купувам с ипотечен кредит – отивам в банката и ми го отпускат, какво толкова?“

    Едно качествено обслужване би следвало да организира целия процес по изтеглянето на ипотечен кредит. В това число проучване на целия банков сектор и условията, които предлага. Така Вие ще имате избор коя банка да изберете. Освен това условията по кредита, които би трябвало да договори за Вас агенцията, могат да бъдат под лихвените нива, които бихте могли да договорите сам, комуникирайки с банков консултант. Причината е, че банките сключват договори за партньорство с агенциите и във времето завързват добри бизнес отношения. 

5. „Защо да плащам комисионна ?! Какъв е смисъла?!“

         …и отново…защото агенцията, която държи на професионализъм ще намери имота, който търсите, като ви спести много излишни огледи и нерви. Ще ви помогне в окомплектоването на документите по сделката и ще ги провери с юристи. При необходимост ще организира целия процес по изтеглянето на ипотечен кредит, на преференциални условия, с нисък лихвен процент. Ще бъде с Вас до окончателното финализиране на сделката. Така Ви осигурява спокойствие и сигурност, превръщайки покупко-продажбата на имот в приятно преживяване, каквото би трябвало да бъде.

                                                                  

                    С клиента от начало до край!