Продажби и наеми на недвижими имоти в София и цялата страна.
Тук ще намерите професионализъм и компетентно отношение.

За контакти с нас02 44 20 700   |   0887 000 452

Агенция за недвижими имоти Corta Imoti

Защо НЕ ни трябва брокер?

На каква цена сам ще реализирам сделка?

                                                                                                                                      

 Сигурно сте слушали разговори от типа „защо НЕ ни трябват брокери или Вие самите вече сте участвали в такива.

 Ето и някои от най-разпространените аргументи в подкрепа на твърдението:

      1. „Мога и сам да си намеря имот!“
      2. „Мога и сам да преговарям за цената на бъдещето ми жилище!“
      3. „И сам мога да събера и проверя документите за сделка!“
      4. „Ще купувам с ипотечен кредит – отивам в банката и го изтеглям, какво толкова?“
      5. „Защо да плащам комисионна ?! Какъв е смисълът ?! “

Горните пет твърдения обикновено се изказват с огромна убедителност, неподлежащи на коментар. За съжаление голяма част от хората, които ги изричат и вярват в тях, имат съвсем основателни причини. Или те самите, или техен познат /а понякога и двете/ са имали горчив опит с некомпетентни брокери, които са оставили подобно впечатление в тях. Покупката на жилище е сериозна крачка в живота на един човек и когато точно в такъв момент не срещнем професионална подкрепа, която в началото ни е била обещана, ние сме склонни да зачеркнем окончателно полезността на цяла една професия.

За да познаете един „добър брокер“, трябва да знаете какво да търсите.

Изяснете си какво точно Ви предлага брокерът? Уточнете го още в самото начало! Брокерът поема ангажимент единствено да намери Вашия имот или да се ангажира да доведе сделката до самия ѝ край? Разберете какво за него и агенцията, която представлява, значи „до край“? Поискайте поетите ангажименти да бъдат оформени в писмен документ! Оттам нататък следете за спазването им и внимателно наблюдавайте целия процес и личната ангажираност.

Нека се върнем на горните пет твърдения по адрес на брокерите и да ги разгледаме внимателно.

1. „Мога и сам да си намеря имот!“

Ако Вашият брокер е професионалист, той ще използва различни източници на информация, отговарящи на вашето търсене, до които вие като обикновен интернет потребител нямате достъп. Това включва вътрешна база данни с имоти, договори за сътрудничество със строителни компании, между-фирмен обмен на информация, проучване на пазара на локален принцип и други. Като професионалист той би трябвало да Ви спести време и нерви, като внимателно подбира имотите по зададените от Вас критерии и отсява излишните огледи по т.нар. „нереални обяви“.

2. „Мога и сам да преговарям за цената на бъдещето ми жилище!“

Това е често срещана грешка, за която купувачите рядко си дават сметка. Много често те успяват да договорят цена, която им изглежда приемлива и това ги кара да се чувстват като успешни търговци. Ако работите с опитен брокер, той може да Ви спести много средства, понякога надскачащи многократно комисионната, която ще заплатите за услугите му. Добрият брокер е и добър медиатор. Освен това, цената на един имот не винаги е определяща. Има други много по-важни показатели като качество на строителството, състояние на имота, местоположение и т.н., които впоследствие могат да преобърнат вярата Ви, че сте закупили имота на „добра цена“.                                                                                 

3. „И сам мога да събера и проверя документите за сделка!“

Събирането на документите по една сделка понякога отнема много време, което впоследствие осъзнавате, че нямате и Ви се налага да влизате в сложни комбинации, заместване на работното място и т.н. Работата на брокера е да Ви съдейства с окомплектоването на всички документи по една сделка и най-вече – в проверката им! Ако сте попаднали на професионалисти, брокерът ще предаде цялата налична документация за имота на юристи на агенцията. Ако има проблем по имота, който не може да бъде преодолян, агенцията ще Ви уведоми своевременно и ще Ви насочи към друг имот. Така ще сте спокоен, че закупувате жилище, което по-късно няма да стане обект на чужди претенции и да загубите години по съдилища. Когато един казус стане „заплетен“, обикновено вече е късно да се оттеглите, защото бихте загубили пари.

4. „Ще купувам с ипотечен кредит – отивам в банката и ми го отпускат, какво толкова?“

Едно качествено обслужване би следвало да организира целия процес по покупката на имот. В това число да Ви свърже с лоялна и доказала се, лицензирана в БНБ, кредитна консултантска компания за договаряне на ипотечен кредит, която да проучи целия банков сектор и условията, които се предлагат на кредитния пазар. Така Вие ще имате широк избор на коя банка да се спрете. Освен това условията по кредита, които ще бъдат договорени, ще са под лихвените нива, които бихте могли да договорите сами, комуникирайки директно с банков клон или през "познати". Причината е, че банките сключват договори за партньорство с лицензираните посредници, които им създават голям годишен оборот, което на свой ред води до постигането на по-ниски лихви за техни клиенти. 

5. „Защо да плащам комисионна ?! Какъв е смисълът?!“

…и отново, защото агенцията, която държи на професионализъм, ще намери имота, който търсите, като ви спести много излишни огледи и нерви. Ще Ви помогне в окомплектоването на документите по сделката и ще ги провери с юристи. При необходимост ще организира целия процес по закупуване на имота с кредит, като Ви свърже с лицензиран в БНБ посредник, който ще Ви предложи преференциални условия по ипотечния кредит, с нисък лихвен процент.

Ще бъдем с Вас до окончателното финализиране на сделката! Така Ви осигуряваме спокойствие и сигурност, превръщайки покупко-продажбата на имот в приятно преживяване, каквото би трябвало да бъде.

 

 

Агенция за недвижими имоти Corta Imoti