Продажби и наеми на недвижими имоти в София и цялата страна.
Тук ще намерите професионализъм и компетентно отношение.

За контакти с нас02 44 20 700   |   0887 000 452

Агенция за недвижими имоти Corta Imoti

Как продавачите губят пари?

Защо да продавате имот със загуба, когато можете да го продадете на пазарна цена?!

Повечето продавачи вярват, че когато работят с двадесет агенции на пазара, шансът им за продажба на жилището е по-голям, отколкото ако работят с една агенция. Това е основната причина продавачите да не желаят да работят само с една агенция. Другата причина е горчив опит от поети и неспазени ангажименти от някоя агенция.

Когато продавач публикува обява за имот в интернет, първите дни той получава много обаждания, предимно от агенции. Интересът на голяма част от брокерите рязко намалява, когато разберат, че продавачът не им дава комисион и/или реклама. Това значи, че първо те ще заведат своя купувач на имоти с обещан комисион от продавач. Онези брокери, които решат да заведат купувач на имот, на който продавачът не дава комисион, след огледа ще насочат вниманието на купувача към други имоти поради по-високия финансов интерес.

Това е причината след първите десет дни предлагане на имота, продавачите да забелязват рязък спад на интереса към имота им. Ако в началото са имали по пет обаждания на ден и по два огледа, след две седмици огледите рязко се разреждат, а обажданията намаляват. След един месец нерядко следва пълно затишие. 

За да възобновят интереса към своя имот, продавачите обикновено трябва да свалят цената.

След сваляне на цената следва покачване на интереса, като той ще е значително по-малък от първоначалния наплив.

Понякога се налага повторно сваляне на цената, за да се стигне до нови огледи и евентуално сделка.

Много продавачи не съобразяват, че сумата, която им се налага да свалят от цената, е в размера на комисионната, която биха платили на агенция, или дори я надвишава! Към намалената цена трябва да добавим и пропуснатото време.

Когато продавач работи с много на брой агенции едновременно, никоя от тях не иска да се ангажира сериозно да продава имота. Единственото усилие ще бъде, ако се обади купувач да бъде заведен на оглед. 

Някои недостатъци да се работи с много агенции:
 • Никоя агенция няма интерес да полага специални усилия за продажба на имота, защото рискува нейните усилия да са в услуга на конкурентна агенция.
 • Различни брокери задават едни и същи въпроси за имота, което изостря търпението на продавача. Лошо поведение от негова страна още повече отблъсква възможността за сделка.
 • Продавачът не може да е сигурен в компетентността на агенцията, с която общува и доколко тя е проучила купувача и реалните му финансови възможности.
 • Допълнителни разходи за юридически консултации и проверка на документите.
 • Невъзможност за балансирани преговори. Когато продавачът представлява сам себе си, емоционалният фактор и реакциите му са обострени и обикновено това ескалира до прекратяване на преговорите още в зародиш.
 • На продавача се налага значително да намали цената на имота си, за да привлече интереса на агенции, на които е отказал комисион и реклама в началото.
Предимства да работите с КОРТА ИМОТИ:
 • Предлагаме Вашия имот на всички агенции на пазара и частни лица. По този начин Вие работите с всяка агенция и нейните клиенти, а не само с клиенти на нашата агенция. Така работейки с нас, практически, работите с целият пазар.
 • Обявата Ви ще бъде рекламирана с приоритет и ще стои на челни позиции в сайтовете за недвижими имоти.
 • Ще закачим транспарант /при желание от Ваша страна/.
 • Рекламираме имота на наши партньори и извън интернет пространство.
 • При поява на купувач ще проучим финансовите му възможности още преди подписване на предварителен договор.
 • Ще извадим всички документи по имота за нотариална сделка.
 • Изготвяме маркетингов план за всеки имот, който реално ще ви ориентира за пазара и начина на предлагане точно на Вашия имот.
 • Правим професионални снимки и разпределение на стаите.
 • Наш юрист ще оформи всички документи, съпътстващи сделката.
 • Ще Ви съпроводим през целия процес - от първия оглед до успешното финализиране на нотариална сделка.
 • При следваща сделка с нас ще се възползвате от отстъпки.

Може би ще Ви е интересно да научите, че в USA продавачите плащат комисионната по сделката на брокерите на двете страни. Разбира се, тя предварително е включена в цената. Подобно е поведението на продавачите и в Швейцария, както и в други европейски страни. Причината плащането на посредническите услуги да бъде от страна на продавача е, защото той получава печалбата. Купувачът, в случая се разглежда като страна натоварена с достатъчно много странични разходи, освен сумата за имота. В България, към настоящия момент, няма унифицирано поведение по отношение на начина на продажба и заплащането за свършена работа.
Хората в страните с по-развита бизнес култура са се ориентирали как функционира пазара на имоти и ние трябва да взимаме пример, ако искаме да не търпим загуби.


С клиента от начало до край!

Агенция за недвижими имоти Corta Imoti